Se schimbă legea pentru această categorie de pensionari, este oficial: de când intră în vigoare modificările
În urmă cu câteva săptămâni, Curtea Constituțională a României a decis că pensiile speciale ale magistraților nu pleacă nicăieri. Cu toate acestea, legea pensiilor va suferi modificări importante pentru această categorie de pensionari, iar mulți dintre ei riscă să nu se mai bucure de așa numita ”pensie de serviciu”.
La momentul de față, chiar și după câțiva ani de activitate în domeniul magistraturii, foarte mulți români devin mândri posesori de pensii speciale, când au atins vârsta pensionării. Acest lucru nu va mai fi posibil, pentru că va fi nevoie de o vechime efectivă de 25 de ani în câmpul muncii. Cu toate acestea, decizia nu se aplică retroactiv și, mai important decât atât, cei care activează în domeniul magistraturii, mai au 10 ani până când această decizie confirmată de ministrul Justiției își va face simțite efectele.
Legea pensiilor, modificată, din nou
„(1) Judecătorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Înalta Curte de Casație și Justitie, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridica asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de bază brut lunar, dupa caz, si sporurile avute în ultima luna de activitate înainte de data pensionarii”, se arată în prevederile art. 82. din Legea 303/2004.